Opinie: Extinction Rebellion maakt zichzelf wel extinct

OPINIE Extinction Rebellion maakt zichzelf wel extinct

Met verbijstering lees ik de recente artikelen in het NHD waarin Extinction Rebellion (XR) zich een slachtofferrol aanmeet. Velsen-Noord. Dat doen ze door midden op de Kesslerbrug te gaan staan met een spandoek ‘Kappen met Kooks’ tijdens te loting van de Master Schakers bij het Dudokhuis. Dit is geen nieuws en willen we allemaal want we moeten van de fossiele brandstoffen af en Tata Steel weet dit als geen ander. 2029 sluit Kooks & Gasfabriek 2.

Arme mevrouw Lammers waar gezegd NHD 16 januari ‘op ingereden wordt’ en 17 januari ‘wel 150 meter voortgedreven werd’. Maar wat doet die mevrouw op krukken op een rijbaan die niet voor voetgangers is gemaakt? Overigens: dezelfde mevrouw Lammers werd een paar maanden geleden ook al bij de Tata hoofdpoort prominent in beeld gebracht op krukken en kennelijk op de A12 ook! Kan geen toeval zijn!

Maar terug naar het onderwerp, wat XR beschrijft als ‘met greenwashing zogenaamd goede sier maken’ heet dat bij Tata in India, ‘Corporate Social Responsibility’ oftewel verantwoord sociaal acteren binnen de omgeving. Met het schaaktoernooi in deze al 86 jaar. Dus advies aan ER, haal sport en politiek niet door elkaar, doe je ding, maar laat de schakers met rust, het gaat ten koste van hun spel. Zo niet, gaat dit soort activisme mijns inziens uiteindelijk toch tot uitsterven (Extinction) leiden.

Natuurlijk moet Tata van de kolen af en twee kooksfabrieken tegelijk sluiten gaat natuurlijk niet. Kooks is een ingrediënt in de hoogoven waar je niet zonder kan. Kooks inkopen is door verval een mythe. KGF2 sluit in 2029 en er kan aan een uitsterfconstructie gedacht worden van de 4 batterijen, nadat TSN de diffuse metingen heeft afgerond en we meer te weten komen.

De discussies daaromtrent zijn wezenlijk binnen de Participatie bijeenkomsten waar buurtbewoners en organisaties volop in dialoog zijn met Tata. Kortom: hier gaat het om de inhoud in plaats van polariserende clichéopmerkingen als de ‘kankerverwekkende fabriek die niets doet dan vervuilen’. Een holle frase zonder diepgang.

Tata moet verduurzamen en kan dat uitsluitend met ondersteuning van het ministerie, de provincie en instanties als Expert Commissie Volksgezondheid, met haarscherpe maatwerkafspraken, waarbij men ook serieus moet kijken naar de Energiehaven+. Dit omdat Tata fabrieken gaat sluiten, hetgeen ten koste gaat van werkgelegenheid. De offshoreindustrie is groot, het Tataterrein heeft ruimte met eigen diepzeehaven. Staal aangeleverd aan de windturbinemakers, een win-winsituatie voor het gehele Noordzeekanaalgebied. Dus voor nu ‘Kappen XR’ en geniet van het schaken!

Peter Zonneveld Voormalig Directeur Danieli Corus Heemskerk 

Foto-onderschrift: Lammers wordt aangereden door een functionaris van Tata Steel. FOTO FRISO BOS