Omwonenden?

In de krant van Noord Hollands Dagblad van 18 december wordt gemeld dat “omwonenden” een ultimatum stellen aan Tata Steel en de overheid. Het artikel is eigenlijk een uitgebreide toelichting op een paginagrote en daarmee heel dure advertentie achterop het Financieel Dagblad (FD) ook van 18 december. FD is zeker niet de krant van de gewone man in de IJmond en de journalist was natuurlijk vooraf gewaarschuwd.

Wie echter de advertentie wel kan bekijken ziet dat de ondertekenaars voor het merendeel géén lokale organisaties zijn. Voorop lopen natuurlijk de “grootmachten” Urgenda en Greenpeace, die zo hun eigen politieke doelstellingen hebben. Evenwel waar we ons sterk aan storen is dat keer op keer deze organisaties als “omwonenden” aangemerkt worden, daarmee suggererend dat die alle 160.000 IJmondaren vertegenwoordigen. Het merendeel van het bestuur van IJmond IJzersterk is inwoner van de IJmond en daarmee ook omwonende. IJmond IJzersterk, en velen gelijkgestemden met ons, voelen ons absoluut niet door hen vertegenwoordigt.

Noem het beestje bij de naam maar niet als omwonende!